Hoe train je het best voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo?

Een goede voorbereiding start altijd met het goede materiaal. De Ronde van Vlaanderen of in extremere mate Parijs-Roubaix is een wedstrijd die veel eist van zowel de deelnemer als van het materiaal. Zorg dus dat jouw fiets optimaal onderhouden is en dat hij voldoende de schokkende kasseien kan opvangen. Zorg ook zeker voor goede banden en een nog betere bandenspanning.

Naar kledij toe ben je altijd afhankelijk van de weergoden. Indien je te warm aangekleed bent, kan je lichaam niet voldoende ventileren en zal je oververhitten. Omgekeerd zorg je best ook voor een regenjas indien het gaat regenen. Door de regen kan je lichaam snel afkoelen en kan je verkleumen van de kou.

Ook de voeding is van belang, maar dit kan je hier terugvinden.

Voorbereiding

De echte voorbereiding start je best in november of december. We hebben dit jaar geen strenge winter gehad dus toen konden jullie al veel buiten fietsen. Indien je het toch nog te kou vindt, kan je best beginnen met krachttraining op de rollen. Hierbij begin je met een opwarming van 10 à 15 minuten aan ongeveer 100 omwentelingen per minuut en nadien werk je steeds in blokken van 3’ met hoge weerstand van 40 tot 60 omwenteling, maar met een zo laag mogelijke hartslag en 3’ uitfietsen aan 100 omwentelingen. Na de verschillende blokken fiets je best nog een kwartiertje uit. De blokken zijn een ideale voorbereiding op de korte hellingen en kasseistroken voor de Ronde.

Je begint met dit te herhalen tweemaal per training en je bouwt dit op tot 8 blokken van 3 minuten. Dit doe je wekelijks tweemaal en daarnaast doe je nog een rustige duurtraining. In de eerste weken van je voorbereiding duren de duurtrainingen 1u00 tot 2u30.

Indien je voor de volledige afstand van 229km gaat, dan dien je dit op te bouwen tot 5 à 6 uur. Voor de kortere afstanden (74km – 139km) moet je dit maar opbouwen tot 3 à 4 uur.

Tip: Indien je de kasseien wilt simuleren op jouw fietstrainer, dan neem je best de Tacx Neo 2T Smart. Hiermee kan je kasseien en hellingen simuleren. Indien je indoortraining niet afwisselend genoeg vindt, kan je nog altijd trainen met de Tacx Training App, Road Grand Tours of met Zwift.

Zorg zeker ook dat je in de laatste week voor de Ronde al eens wat klimmeters maakt en liefst op kasseien. Indien de kasseien nat en glat zijn, kan je in vele gevallen niet op de trappers staan en moet je de kracht halen uit hamstrings en onderrug.

Geen voorbereiding?

Indien je helemaal geen voorbereiding hebt gehad of kan doen, raden we jullie aan om kortere afstanden te rijden. Hierbij heb je toch heel wat hellingen, maar zit je een pak minder uren in de broek.

Kan je nu pas specifiek beginnen met trainen voor de Ronde? Geen probleem, indien je een goede basisfysiek hebt door bijvoorbeeld te lopen of mountainbiken, dan kan je nu de specifieke kassei en heuveltrainingen opvoeren.

Tip: Indien je in groep gaat trainen, bekijk dan zeker onze Sigma Blaze eens. Dit is een achterlicht met een remlicht-functie. Zo ziet de persoon achter jou wanneer je begint met te vertragen en worden eventuele botsingen vermeden.

Draag altijd een helm als je gaat trainen en tijdens de Ronde zelf. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren. De Ronde van Vlaanderen is een wedstrijd op de openbare weg. Je dient dus nog steeds de openbare wegcode volgen. Denk dus altijd tweemaal na voor je onbezonnen de bocht in duikt, je weet nooit of er een tegenligger is.