Hoe moet ik mijn fietskleding wassen?
Je hebt geïnvesteerd in een topfiets, de ketting loopt gesmeerd en je wilt graag gezien worden in jouw knappe fietstenue. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze fietstenue zo lang mogelijk meegaat en niets van zijn schoonheid verliest? Wij geven jou een aantal tips en tricks voor een optimale duurzaamheid van jouw wielerkledij.
Hoe moet ik mijn fietskledij wassen?
Kom je direct thuis na een fietstocht? Dan ben je best om zo snel mogelijk al je bezwete fietskleding te wassen. Zo kan je vermijden dat het zout van je zweet zich in jouw fietstenue vastbijt. De manier waarop je wast hangt natuurlijk af van de intensiteit van jouw fietstocht. Daarnaast hangt dit ook af van de mate waarin je zweet. Ben je iemand die het vrijwel droog houdt tijdens het fietsen, dan kan even spoelen al volstaan om de poriën van je wielertenue vrij te houden.
Ben je een enorme zweter? Dan moet je al sneller eens jouw volledige tenue wassen, dit kan zowel handwas als met de wasmachine gebeuren. Indien je met de machine wast, gaat dit makkelijker en snel, maar dit is ook wel minder ecologisch voor zowel jouw kledij als voor het milieu. Kies je eerder voor handwas, dan kan je je outfits met wat shampoo wassen. Een nog gemakkelijker alternatief is om ermee onder de douche te kruipen, als het echt snel moet gaan!
Lukt het niet om jouw fietskleding onmiddellijk te wassen? Hang je kledij uit om het op z’n minst goed droog te krijgen. Let er wel op dat je dit niet rechtstreeks in de zon of op de verwarming doet of je kledij kan verkleuren.
Hoe moet ik mijn kledij wassen in de wasmachine?
Wil je jouw kledij wel het liefst met een wasmachine wassen? Hou dan rekening met volgende tips voordat je jouw machine laat draaien:
- Je wast jouw wielerkledij best op lage temperaturen. Wij wassen onze BYCLER teamwear steeds bij voorkeur op 30°C.
- Gebruik geen of zo weinig mogelijk wasverzachter. De wasverzachter kan namelijk de beschermende laag bij een gabba of een waterdichte jas aantasten. Ook de duurzaamheid van de kledij kan worden aangetast.
- Gebruik geen ruwe wasproducten.
- Probeer ook steeds het fietsgerief te wassen in een waszak. De waszak zorgt ervoor dat de microdeeltjes enerzijds niet in de filter of in de afvoer terechtkomen en jouw fietskledij zal minder snel verslijten anderzijds.
Hoe moet ik mijn kledij dan laten drogen?
Na de verschillende wasbeurten komt natuurlijk ook het drogen aan bod. Fietskledij stop je NOOIT in de droogkast. Zelfs al staat op het wasetiket dat dit mag, toch weersta je maar beter aan de lokroep van deze snelle en gemakkelijke oplossing. Wij laten onze wielertenues steeds uitdruppelen op een wasrek. We vermijden hierbij ook dat we dit doen bij een warmtebron zoals een chauffage of direct in de zon. Deze bronnen kunnen de verscheidene stoffen aantasten. Je fietskledij zal hierdoor niet alleen langer meegaan, maar het is ook een stuk milieuvriendelijker.
Wat dan met mijn regenjas?
Specifieke waterdichte kledij, zoals een regenjas of een gabba, hebben heel wat speciale stoffen die waterafstotend zijn. Deze stoffen hebben dan ook een speciale zorg nodig. Elke stof is anders en kan verschillen van hoe je ze best behandeld. Was daarom de spullen volgens het waslabel. Wij adviseren om deze specifieke stoffen altijd binnenstebuiten te wassen en de rits toe te laten. Zo blijft de vorm mooi behouden en komt er ook minder wasproduct aan de specifieke stoffen die jouw jas waterafstotend maken.
Ook op zoek naar nieuwe fietskledij? Of wens je zelf eens een tenue te laten ontwerpen? Bij ons kan je dit al heel voordelig doen vanaf 2 stuks!